Zilvervisjes bestrijden

Wie kent zilvervisjes niet? Deze beestjes zijn namelijk in bijna alle Nederlandse woningen te vinden. Het goede nieuws is: zilvervisjes bijten niet én zijn niet per se schadelijk voor je gezondheid. Helaas zijn ze wel heel erg vervelend en is het ook een vies idee dat er van die kleine insecten in je huis rondlopen. Uiteindelijk kleven er wel gewoon bacteriën aan hun lichaam en dit wil je natuurlijk niet in de buurt van voedingsmiddelen hebben.

Hoe herken je zilvervisjes?

Wanneer je last hebt van zilvervisjes zal het je opvallen dat ze vooral in de avonden erg actief zijn. Wanneer je het licht ’s avonds aanzet en zilvervisjes tegenkomt kun je ze zo weg zien schieten. Het zijn erg kleine beestjes waardoor ze in alle gaten, naden en kieren passen. Zilvervisjes zijn ongeveer 7 tot 12 millimeter groot en hebben een donkere zilveren huid. Hun lijf is bedekt met schubjes en ze hebben twee lange antennes op hun kop met sprieten aan hun achterlijf.

Een pasgeboren zilvervisje is eerst wit van kleur, maar zal tot hij volwassen is een aantal keer vervellen waardoor hij de bekende zilveren kleur krijgt.

Hoe planten zilvervisjes zich voort?

Net als andere soorten ongedierte kunnen zilvervisjes zich eenvoudig voortplanten. Een vrouwtje kan gedurende haar leven wel honderden eitjes leggen! Bij zilvervisjes is het zo dat het mannetje ergens een capsule met sperma achterlaat dat door biochemische signalen de aandacht van een vrouwtje trekt. Zij zal de capsule tot haar nemen waarna er per keer ongeveer 3 eitjes gelegd kunnen worden. Het zal ongeveer 6 weken duren voordat een eitjes uitkomt. Sommige zilvervisjes kunnen na 3 maanden al geslachtsrijp zijn, maar bij anderen kan dit wat langer duren. Verder worden ze tussen de 2 en 8 jaar oud.

Waar leggen zilvervisjes eitjes?

Zilvervisjes leggen hele kleine eitjes en verstoppen deze altijd op veilige plekken. Op deze manier zijn de eitjes niet makkelijk te vinden en kunnen ze veilig uitkomen. Hierbij kun je denken aan kieren en allerlei naden of andere openingen. Omdat de eitjes op deze manier goed geïsoleerd zijn is er een grote kans dat deze veilig zullen zijn tot ze uitkomen. Daarom is het extra belangrijk om een professionele bestrijder in te huren zodat zilvervisjes geen kans krijgen om zich verder voort te planten.

Zilvervisjes en papiervisjes: het verschil

Veel mensen halen zilvervisjes en papiervisjes door elkaar en dit is meer dan logisch. Het zijn beide kruipende insecten en op het eerste gezicht lijken de beestjes ook wel op elkaar. Gelukkig maar het voor een bestrijder niet uit om welke visjes het gaat, want ze worden op dezelfde manier bestreden. Het allergrootste verschil is dat papiervisjes schade toebrengen aan papier. Denk hierbij aan je favoriete boeken in je boekenkast. Die wil je natuurlijk wel heel houden.

De verschillen

  • Papiervisjes hebben lichaamshaar.
  • Papiervisjes zijn groter dan zilvervisjes.
  • Papiervisjes leven langer dan zilvervisjes.
  • De sprieten achter het lichaam van een papiervisje zijn even lang als het gehele lichaam.
  • Papiervisjes zijn bruiner dan zilvervisjes.
  • De beentjes van papiervisjes zijn vliesachtig.

Wat eten zilvervisjes?

Zilvervisjes komen vooral in de keuken voor, omdat ze gek zijn op zetmeel én koolhydraat. Ze snoepen dan ook het liefst van je pasta, aardappelen en broodkruimels. Ook eten ze katoen waardoor je de ze ook in de kledingkast en in zelf in bed tegen kunt kopen. Verder houden ze ook van papier en kartonnen dozen en leven ze ook gewoon achter bijvoorbeeld je behang. Zilvervisjes bestrijden is erg moeilijk, omdat de beestjes makkelijk een jaar zonder voedsel kunnen. Vandaar dat een zilvervisjes plaag vaak voorkomt.

Zelf zilvervisjes uitroeien

Zoals je eerder hebt kunnen lezen komen zilvervisjes in ieder huis voor. In sommige huizen laten ze zich gewoon wat vaker zien dan de andere. Er zijn een aantal manieren om zelf zilvervisjes te bestrijden, maar zilvervisjes verspreiden zich snel, dus het is wel belangrijk om hier vaart achter te zetten. Wij geven je alvast een aantal tips.

Dicht alle openingen af

Zilvervisjes zitten eigenlijk overal in je woning. Zilvervisjes zijn erg klein, waardoor ze zich makkelijk via naden en kieren in de woning kunnen verspreiden. Daarom is het belangrijk dat je alles goed isoleert. Hiervoor kun je bijvoorbeeld purschuim gebruiken. Zorg wel dat je niks vergeet, want anders heeft het natuurlijk geen effect en zullen de beestjes eenvoudig de andere openingen kunnen vinden.

Je woning ventileren is belangrijk!

Zilvervisjes houden van een warme en vochtige omgeving. Dit is hun favoriete schuilplaats. Wanneer je in een ruimte veel zilvervisjes tegenkomt betekent dit dat er een hoge luchtvochtigheid is. De kamer is dan te warm én te vochtig. Daarom is het zo belangrijk om je woning te ventileren. Zet elke dag even de ramen open zodat de wind lekker door je woning kan waaien waardoor zilvervisjes uiteindelijk het loodje zullen leggen.

Let op de temperatuur in je woning

In de winter is het natuurlijk erg verleidelijk om de verwarming hoog te zetten, maar zilvervisjes zullen hier ook van genieten. Zorg er daarom voor dat de temperatuur nooit boven de 22 graden komt.

Berg voedsel op

Zilvervisjes houden van alles wat je in je voorraadkast hebt staan en daarom is het erg belangrijk om alle etenswaren goed op te bergen. Gebruik hier afsluitbare potten voor. Zilvervisjes zijn niet gevaarlijk, maar wel zijn zilvervisjes schadelijk wanneer zij bacteriën overbrengen op je voedingsmiddelen.

Verhelp lekkages

Heb je ergens een lekkage? Lekt er water uit de kraan? Dan komen zilvervisjes hier graag op af. Door de lekkage te verhelpen ontstaat er een lager vochtgehalte en is het allemaal minder aantrekkelijk voor zilvervisjes. 

Schaf vochtvreters aan

Lukt het je niet om de luchtvochtigheid in de woning te verminderen door goed te ventileren? Dan kun je het eventueel proberen met vochtvreters. Deze zijn overal te koop en je hoeft ze alleen maar netjes neer te zetten. Wanneer de lucht te droog wordt zullen de beestjes sterven.

Pak je stofzuiger erbij

Ga je stofzuigen? Pak dan alle plinten mee. Vergeet hierbij ook de lastige plekjes niet, want dat zijn precies de plekken waar zilvervisjes zich verschuilen en waar zij graag hun eitjes leggen.

Koop een zilvervisjes val

Ook zilvervisjes hebben speciale vallen waar je ze mee kunt lokken en dus bestrijden. Heb je zilvervisjes gezien? Schaf dan snel zo een val aan zodat je de zilvervisjes gemakkelijk kunt bestrijden.

Gif gebruiken

Zilvervisjes bestrijden met gif is ook een optie. Dit is wel een vrij agressieve manier en hierbij is het ook belangrijk dat je dit regelmatig blijft doen, omdat de zilvervisjes anders weer opduiken. Gif is wel een effectieve manier waardoor je snel van je probleem verlost bent. 

Etherische oliën

Een makkelijke manier om zilvervisjes te bestrijden is door gebruik te maken etherische olie. Wanneer zilvervisjes in aanraking komen met zulke geuren raken zij hun reukvermogen kwijt. Ze zullen hierdoor niet direct sterven, maar zal dit niet lang meer duren. Ze kunnen niet meer ruiken waardoor ze ook hun partners niet meer kunnen vinden. Op deze manier kunnen ze zich dus ook niet meer voortplanten.

Rode peper!

Wanneer je een stuk opengesneden rode peper neerlegt zullen zilvervisjes denken dat het om een lekker stuk groente of fruit gaat, maar niets is minder waar. De dieren kunnen niet tegen rode peper en zullen zich hierdoor dood eten. Veel mensen vinden het waard om dit een keer te proberen, omdat je dan niet direct naar chemische middelen hoeft te grijpen. Leg de peper in een plastic zakje zodat de beestje erin kruipen. Op deze manier kun jij de volgende ochtend het zakje dicht controleren om te kijken of het gewerkt heeft en dan kun je ook direct het zakje goed sluiten en weggooien.

Zilvervisjes voorkomen

Zilvervisjes zijn een veelvoorkomend probleem en zilvervisjes bestrijden is ook vrij lastig. Maar sporadisch een zilvervisje tegenkomen is toch wel anders dan een zilvervisjes plaag toch? Plus, voorkomen is beter dan genezen. Wij helpen je hier graag bij.

  • Ventileer je woning goed.
  • Sluit de plinten in je woning strak tegen de muur aan.
  • Dicht naden goed.
  • Wanneer je graag behang wilt zorg er dan voor dat je het behang goed plakt.
  • Bij eventuele lekkages is het belangrijk om direct actie te ondernemen.
  • Zorg ervoor dat je geen open verpakkingen in je voorraadkast hebt staan.  

Kies voor professionele bestrijding

Je kunt proberen om zilvervisjes te bestrijden met eigen huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, maar zilvervisjes verwijderen is een lastige taak die vaak onderschat wordt. Het aantal zilvervisjes zal misschien wat afnemen wanneer je gebruik maakt van een uitgeholde aardappel of rode peper in een plastic zakje, maar omdat de beestjes zich snel voortplanten is het uitroeien erg lastig. Een professionele bestrijder kan je helpen om zilvervisjes in huis te bestrijden.

Professionele werkwijze van bestrijders

Wanneer je zilvervisjes bestrijd is het belangrijk dat alle beestjes tegelijkertijd worden vernietigd. Dit kan eigenlijk alleen met behulp van professionele middelen en apparatuur. Onze bestrijders zijn gediplomeerde én gecertificeerde vakmannen met jarenlange ervaring. Hierdoor weten zij de beste werkmethoden en procedures.

Kies de beste lokale bestrijder op ongediertecontrole.nl

Wil je zilvervisjes bestrijden en wil je zilvervisjes echt uitroeien? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een professionele bestrijding. Vul ons contactformulier in zodat de 3 beste bestrijders uit jouw regio snel contact met je kunnen opnemen. Hierbij zal alles met je besproken worden zodat jij vervolgens je keuze kunt maken.

Chat openen
1
Nog sneller contact met RACO?
RACO, is dé oplossing.
Nog sneller contact met RACO?