Zilvervisjes komen in bijna alle Nederlandse huizen voor. Gelukkig zijn ze niet gevaarlijk of schadelijk. Dat scheelt natuurlijk weer. Wel is het erg vervelend om ongedierte in huis te hebben en het idee dat al die kleine insecten in je huis ronddwalen is ook niet echt leuk. De beestjes hebben wel bacteriën en schimmels aan hun pootjes en dit wil je natuurlijk niet op voedingsmiddelen hebben.
Zilvervisjes herkennen
Zilvervisjes zijn vooral in de avonden actief en wanneer je het licht dan aanzet kun je ze duidelijk zien. Ze zijn niet heel groot. Ongeveer 7 tot 12 millimeter groot en zijn te herkennen aan hun zilveren schubben. Verder hebben ze twee antennes op hun kopje en sprietjes aan de rest van hun lijf.
Zilvervisjes planten zich snel voort
Alle soorten ongedierte kunnen zich vrij snel voortplanten en dit is dan ook de reden dat je bij ongedierte bijna altijd last hebt van een plaag. Zilvervisjes kunnen zich ook snel voorplanten en een vrouwtje kan in haar leven honderden eitjes leggen. Het mannetjes legt af en toe een capsule met sperma klaar dat biochemische signalen verspreid dat de aandacht van de vrouwtjes trekt. Zo een vrouwtje zal de capsule dan tot zich nemen en kan per keer tot 3 eitjes leggen. Deze komen na 6 weken uit. De beestjes die geboren worden zijn vaak al na 3 maanden geslachtsrijp waardoor zij zich ook weer verder kunnen voorplanten. Uiteindelijk kan een zilvervisje tussen de 2 en 8 jaar oud worden.
Broedplaatsen
De eitjes van zilvervisjes zijn heel erg klein en worden altijd in verborgen plekken gelegd. Ze verstoppen de eieren zodat jij niet zomaar met een stofzuiger de eitjes kan verwijderen. Deze plekken zijn naden en kieren, maar ook spleten. Alles met een opening eigenlijk.
Zilvervisjes en papiervisjes
Zilvervisjes en papiervisjes lijken op elkaar en vaak weet met het verschil niet. Dit maakt eigenlijk ook niet uit, omdat papiervisjes bestrijden eigenlijk op dezelfde manier gaat als zilvervisjes bestrijden. Papiervisjes houden vooral van papier en hebben lichaamshaar. Ze zijn ietsjes groet en leven langer.
Wat eten zilvervisjes?
Zilvervisjes houden vooral van zetmeel én koolhydraten en dit is dan ook de reden dat je de beestjes meestal in de keuken tegenkomt. Daar snoepen ze van etenswaren zoals broodkruimels en aardappelen. Ook katoen is een favoriet en daarom kom je ze weleens in bed tegen. Papier, kartonnen dozen en behang houden ze ook van. Zilvervisjes bestrijden is lastig, omdat de beestjes gemakkelijk maanden zonder voedsel kunnen. Zeker wel tot een jaar.
Zelf zilvervisjes verdelgen
Er zijn huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om zelf zilvervisjes te bestrijden. Deze zijn minder effectief dan professionele bestrijdingsmiddelen, maar misschien toch wel het proberen waard. Wij geven je graag een aantal tips.
Dicht alle gaten
Zilvervisjes leven in bijna alle kleine gaten in je woning. Het is dan ook belangrijk om direct alle gaten te dichten. Hier kun je purschuim voor gebruiken, maar let wel op dat je geen enkel gaatje overslaat, want anders heeft het natuurlijk geen nut. In dit geval zullen zij de andere gaatjes vinden en zul jij helaas niet van je probleem af zijn.
Ventilatie is belangrijk!
Zilvervisjes houden van vochtige plekken. Wanneer je veel zilvervisjes tegenkomt dan weet je eigenlijk al dat er in je woning een hoge luchtvochtigheid is. Daarom is het belangrijk om te ventileren, omdat zilvervisjes bij een lage luchtvochtigheid vanzelf zullen sterven.
Probeer vochtvreters uit
Helpt ventileren niet om de luchtvochtigheid in je woning te verminderen? Dan is een vochtvreter aanschaffen het overwegen waard. Zoals je eerder hebt kunnen lezen kunnen zij niet tegen een lage luchtvochtigheid en zullen zij hierdoor het loodje leggen.
Berg voedsel netjes op
Zilvervisjes houden niet alleen van een vochtige omgeving, maar vinden alles was je in je voorraadkast hebt staan ook lekker. Daarom is het extra belangrijk om alle etenswaren goed op te bergen in afsluitbare verpakkingen. Gelukkig zijn zilvervisjes niet gevaarlijk.
Zilvervisjes vallen zetten
Net als voor andere ongedierte zijn er voor zilvervisjes ook speciale vallen op de markt. De zilvervisjes komen op de geur van de val af en zullen er niet meer uit kunnen komen.
Gebruik milieuvriendelijke etherische oliën
Zilvervisjes kunnen niet tegen hardnekkige geuren, want dan raken zij hun reukvermogen kwijt. Wanneer zij in aanraking komen met etherische olie zullen zij niet direct sterven, maar het helpt zeker wel. Doordat ze door de olie niet meer kunnen ruiken zullen ze hun partner niet meer kunnen vinden en kunnen ze zich ook niet meer voortplanten.
Rode peper of een aardappel
Zilvervisjes kunnen niet tegen peper. Wanneer je een halve peper neerlegt zullen de beestjes denken dat het om een fruit of groente gaat en zullen zij zich letterlijk dood eten. Ook kun je een halve aardappel in een plastic zakje leggen zodat de zilvervisjes op het zetmeel afkomen. Op deze manier kun jij vervolgens het plastic zakje de volgende dag weggooien.
Er is altijd nog gif
Gif is een minder milieuvriendelijke methode, maar het is altijd een optie. Het is vrij agressief en bij het gebruik van gif is het wel belangrijk dat je dit regelmatig blijft doen, omdat de zilvervisjes anders binnen no time weer zullen opduiken. Het is zeker wel een van de meest effectieve methodes.
Kun je zilvervisjes voorkomen?
In Nederlandse woningen zijn zilvervisjes een veelvoorkomend probleem en is zilvervisjes bestrijden dan ook best lastig. Vooral wanneer het een zilvervisjes plaag betreft. Het voorkomen van plaagdieren is dan natuurlijk ook beter dan het bestrijden van zilvervisjes. Wij begrijpen dat niemand een ongedierteprobleem wilt, dus hebben wij een aantal tips voor je samengesteld.
- Ventileer je woning elke dag.
- Dicht alle naden en kieren.
- Wanneer je graag behang wilt is het belangrijk om dit zorgvuldig en strak aan te brengen.
- Heb je last van lekkages? Onderneem dan direct actie.
- Berg etenswaren in afgesloten containers op.
Professionele ongediertebestrijder
Omdat het uitroeien van zilvervisjes een lastige taak is kun je het misschien toch beter overlaten aan een professionele ongediertebestrijder. Eigen middelen en lokdoosjes kunnen handig zijn wanneer je sporadisch een zilvervisje tegenkomt, maar wanneer het een plaag betreft is zoveel zilvervisjes bestrijden toch iets voor de experts.
Zoek de beste bestrijder
Via onze website kun je nu eenvoudig de beste ongediertebestrijder uit jouw regio vinden. Bij deze insecten is het belangrijk dat je snel ingrijpt, aangezien ze zich behoorlijk snel kunnen voortplanten en je voor je het weet ook in andere plekken in je woning te maken krijgt met deze beestjes. Daarom willen wij je graag helpen zodat je niet met nog meer overlast te maken krijgt. Wij werken altijd met de beste professionele bestrijders in Nederland waardoor jij er altijd zeker van kunt zijn dat je de beste service zult krijgen.
Gratis contactformulier
Het vinden van de juiste bestrijder kan weleens lastig zijn, want waarschijnlijk heb je er niet zo heel veel ervaring mee en heb je geen idee bij wie je moet aankloppen. Heb je nu zilvervisjes in huis? Dan hoef jij je geen zorgen te maken of in paniek te raken. Wij kunnen je hier gemakkelijk bij helpen.
Het contactformulier op onze website is helemaal gratis en hiermee kun jij in contact komen met de 3 beste bestrijders uit jouw regio. Je aanvraag wordt ingediend waarna er zij zo snel mogelijk vrijblijvend contact met je zullen opnemen. Dit zal een vrijblijvend intakegesprek zijn waarbij alles besproken zal worden. Op deze manier kun jij rustig op je gemak nadenken en kiezen voor het bedrijf dat het beste bij jou past.