Bedwantsen hotel

Misschien ken je bedwantsen niet, maar heb je wel eerder van ‘bedluizen’ of ‘bedbugs’ gehoord. Dit zijn allemaal dezelfde bekende, maar vervelende beestjes. Bedwantsen zijn makkelijk te verspreiden doordat bijvoorbeeld toeristen ze meedragen in hun koffers. Hierdoor kunnen bedwantsen eenvoudig én ongezien op bedden, vloeren en zelfs muren komen. Het is dan ook niet zomaar dat je bedwantsen vaak in een hotel tegenkomt. Als hoteleigenaar van een hotel aansprakelijk zijn voor bedwantsen beten bij je gasten tijdens hun verblijf, dat wil je natuurlijk niet!

Wat is een bedwants?

Een bedwants is klein en bruin. Deze insecten kunnen ook maar 5 tot 6 mm groot worden. Dit ongedierte komt van nature voor in Zuid-Amerika, maar is door toeristen over de gehele wereld verspreid. Er is dan ook geen land meer waar bedwantsen niet voorkomen. Wel is er een lange tijd gedacht dat bedwantsen in de westerse wereld niet meer voorkwamen door het gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar niets is minder waar. Vooral de laatste jaren zijn de beestjes weer bezig met een opmars.

Waar leven bedwantsen van?

Bedwantsen zijn kleine parasieten. Dit betekent dat zij moeten leven van een gastheer. Bedwantsen leven door jouw bloed of het bloed van huisdieren op te zuigen. Daarom zijn de meeste bedwantsen in én rondom je bed te vinden zodat ze met hun steeksnuit je bloed kunnen zuigen. Helaas is het wel zo dat volwassen bedwantsen een aantal maanden zonder voedsel kunnen waardoor je er niet gemakkelijk vanaf kunt komen. Bovendien planten bedwantsen zich ook erg snel voort. Een vrouwtje kan namelijk ongeveer 10 eitjes per dag leggen. Deze eitjes komen na 2 weken uit waarna deze zich ook weer snel zullen voortplanten.

Bedwantsen herkennen

Bedwantsen verblijven niet alleen in de bedden van je woning of een hotelkamer, maar vaak ook in gordijnen en tapijten. Bedwantsen zitten ook tussen kieren en naden of achter nachtkastjes. Wanneer je ze ’s nachts opzoekt en zij net heel veel ‘gegeten’ hebben kun je ze sneller zien, want dan kunnen ze soms wel tot 3x hun normale grootte opzwellen. Hoe dan ook, overdag zul je bedwantsen niet snel tegenkomen, omdat de beestjes nogal lichtschuw zijn. Bedwantsen verspreiden ook een weeïge waaraan je ze kunt herkennen.

Ben je bang voor bedwantsen? Controleer alles

In een besmette kamer of hotelkamer kun bovendien ook afgeworpen huiden en zwarte vlekjes van de uitwerpselen van bedwantsen vinden. Wanneer je dit in een hotel tegenkomt komt is het verstandig om zo snel mogelijk om een andere kamer te vragen. Zo voorkom je dat je de bedwantsen meeneemt naar huis. Wanneer je in het hotel geen andere kamer krijgt kun je het beste direct een ander hotel boeken. Dit zal echter niet snel voorkomen, want overlast van ongedierte zal natuurlijk naar meer klachten van gasten leiden en met al die online reviews die gasten kunnen achterlaten wil je dit natuurlijk niet.

Tips voor de juiste inspectie

Omdat bedwantsen erg moeilijk te vinden zijn is het belangrijk dat je de kamer en spullen altijd op de juiste manier controleert. Wij hebben een aantal tips om je hierbij te kunnen helpen.

Zet je bagage in de badkuip

  • Wanneer je na een lange reis eindelijk in het hotel bent wil je vaak je spullen neerzetten en direct het bed opzoeken. Je bent moe en wilt gewoon even liggen. Dit is heel normaal en de meeste mensen willen dit, maar dit kun je dus beter niet doen. Wanneer je een kamer binnenkomt en een vermoeden hebt dat er bedwantsen kunnen zijn dan kun je bij aankomst misschien even eerst je bagage in de badkuip zetten. Misschien denk je nu: in de badkuip!? Ja, het klinkt heel raar, maar dit is wel een plek waarvan je zeker kunt zijn dat er geen bedwantsen zijn. Zo kun jij de kamer inspecteren en zorg je er bovendien voor dat de beestjes niet je bagage in kruipen.

Controleer de bekende plekken

Begin de inspectie van de kamer op een plek waarvan je weet dat er bedwantsen kunnen zitten. Dit zijn vaak plekken waar ze zich goed kunnen verstoppen. Dit kan in lakens en matrassen zijn en hierbij is het ook belangrijk om de lattenbodem te controleren. Gebruik hier de zaklamp van je telefoon bij.

Zoek naar plekjes

Zoals je eerder hebt kunnen lezen moet je op zoek naar zwarte vlekjes en uitwerpselen. De vlekjes zijn geplette wantsen of eitjes. Wanneer je dit tegenkomt kun je het beste direct vertrekken.

De muur

Het komt vaak voor dat een bed tegen de muur wordt geplaatst. In dit geval is het verstandig om ook goed naar de randen van het be te kijken. Dit is een geliefd plekje voor bedwantsen om zich in te verschuilen. Om deze sporen goed te kunnen zien is het verstandig om hier ook de zaklamp van je telefoon voor te gebruiken.

Vergeet de andere spullen niet

Verder is het belangrijk om ook naar andere plekken en andere voorwerpen in de kamer te kijken. Hierbij kun je denken aan dekens en lakens, maar bijvoorbeeld ook aan nachtkastjes en stoelen.

Bedwantsen en slechte hygiëne

Er wordt vaak gedacht dat een bedwantsen plaag ontstaat door slechte hygiëne, maar eigenlijk klopt dit niet. Zoals je eerder hebt kunnen lezen worden de beestjes verspreid door mensen. Je kunt de beestjes dus gemakkelijk meenemen naar een schone woning waardoor alles op deze manier verspreid kan worden. Het is wel zo dat bedwantsen makkelijk overleven in bedden die niet vaak verschoon worden. Probeer daarom je beddengoed regelmatig te controleren en verschonen.

Ben je een hoteleigenaar?

Wanneer je een hoteleigenaar bent en een vermoeden hebt dat er bedwantsen in je hotel zijn dan is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zoek een lokale bestrijder, want en je hebt per direct professionele ongediertebestrijding nodig. Je wilt natuurlijk niet in heel het hotel last krijgen van een plaag.

Bedwantsen bestrijden: werkwijze

De werkwijze van een bestrijder is afhankelijk van de omvang van de plaag, maar ook aan waar de bedwantsen precies zitten. Afhankelijk van de situatie kan er gekomen worden voor stoom, hitte of gif. Omdat bedwantsen klein zijn is het belangrijk om een nabehandeling uit te voeren. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat alle bedwantsen dood zijn. Wanneer dit niet wordt gedaan kan er nieuwe plaag ontstaan en dit wil je natuurlijk koste wat het kost wel voorkomen.

Wat kost professionele ongediertebestrijding?

Elke bestrijding is anders, omdat elke situatie anders is. De omvang van elke plaag is anders, maar de plek waar de bedwantsen zich bevinden is ook anders. Een professionele bestrijder zal door middel van een intakegesprek weten wat de situatie is en wat hij hiervoor nodig zal hebben. Ook weet hij dan precies welke middelen hij voor de bestrijding nodig heeft. Op basis van al deze informatie kan hij berekenen wat er precies voor de klus nodig en kan hij je hier een indicatie van geven.

Onze gratis tool

Wellicht is de tool op onze website je al opgevallen, maar deze is helemaal gratis. Hiermee kun je niet alleen te weten komen met wat voor soort ongedierte je te maken hebt, maar op deze manier kun je ook eenvoudig in contact komen met de 3 beste bestrijders uit jouw regio. Indien gewenst kun je een aanvraag indienen zodat de bestrijders vrijblijvend contact met je opnemen. Zo kun jij op je gemak kijken welk bedrijf jou het meeste aanspreekt.

Chat openen
1
Nog sneller contact met RACO?
RACO, is dé oplossing.
Nog sneller contact met RACO?